Over happyfoodsteps

Afvallen met happyfoodsteps

Happy omdat het uiteindelijk gaat over je gelukkig voelen. Niets meer en niets minder. Te veel ballast, fysiek en mentaal, draagt daar niet aan bij.

Food omdat het bij overgewicht en afvallen voor het grootste deel gaat over wat je eet. Zoals nicht Julia het zegt ”You can never outtrain a bad diet!”. Wat niet wegneemt dat bewegen goed en gezond is. En dat we vaak veel te veel een zittend bestaan leven.

Steps gaan over 10.000 per dag. En over kleine stapjes in een lang traject waarin je langzaam maar zeker het gewenste doel bereikt.

Happyfoodsteps is een initiatief van Henriëtte van den Heuvel. Geïnspireerd door haar eigen succesvolle afvallen van overgewicht naar een normaal BMI heeft zij haar kennis en ervaringen omgezet in een aanpak waarmee ze dit mogelijk maakt voor mensen die dit ook willen. Ze werkt samen met twee artsen uit Poona, die gespecialiseerd zijn in Ayurveda, voeding en gewichtsverlies: Dr Ravindra Gangwani en Dr Jayeshri Gangwani. Dit omdat het zowel gaat over de psychologie van het eten als over de voeding zelf.

Henriëtte van den Heuvel is psycholoog, gepromoveerd op hoe onze (onbewuste) overtuigingen onze waarneming kleuren en gedrag sturen. Dit speelt bij alles, en ook hier. Het gaat over de manier waarop we kijken naar mensen met overgewicht, inclusief onszelf. Het gaat over het belang dat wij hechten en de kenmerken die wij toeschrijven aan voor ons aantrekkelijk voedsel. Het gaat over het ons willen conformeren aan de eetconventies in de groepen waar wij toe behoren (al was het alleen maar ter vermijding van reacties als “doe niet zo ongezellig”).

Na haar promotie werkte ze als onderzoeker aan de universiteit en hield ze zich bezig met organisatie commitment. Ze stapte over naar de Rijksoverheid waar ze bij verschillende ministeries advies- en management posities vervulde. In 2005 is ze voor zichzelf begonnen, met als specialisatie (intergemeentelijke) samenwerking en shared services. Hier richt ze zich zowel op de strategische kant als op de psychologie van samenwerking en de rol van bestuurders en management. Vanaf 2015 heeft zij ook haar eigen psychologische praktijk waar zij mensen coacht en begeleidt bij hun persoonlijke ontwikkeling. De online begeleiding van mensen met overwicht is een nieuwe stap, waarmee zij vorig jaar is gestart. Omdat zij gelooft in haar aanpak en weet hoe bevrijdend het is om af te zijn van het gedoe rond gewicht. Ze is blij met het zelfvertrouwen dat dit geeft: niet alleen het uiterlijk, dat went snel, maar vooral dat je het voor elkaar hebt. Dat je gewoon kan eten. Niet per se wat andere mensen eten; het blijft zo dat jij een keuze maakt die vele anderen niet maken. En je doet dit niet omdat je iets niet mag, maar gewoon omdat je liever gezond eet. Omdat je je daardoor gelukkiger voelt.

Henriëtte werkt samen met het dokters echtpaar Dr Ravindra en Dr Jayeshri Gangwani uit Poona. Beiden zijn zowel gewoon arts als geschoold in de Ayurveda.

ravindraJayeshri

 

Dr Ravindra en Dr Jayeshri Gangwani

Henriette van den Heuvel | Happyfoodsteps
Henriëtte van den Heuvel