Na het eten zo’n zin in suiker zoet!

Waar gaat deze zin in suiker zoet over? Deze zin in zoet die vaak optreedt na de maaltijd, als je rustig zit.

Suiker zoet

Het gaat over de biologische behoefte aan zoet(=energie) bij een energiedip die je ervaart na het eten omdat er zoveel energie naar je maag gaat om het avondeten te verteren. Het gaat over jezelf verwennen, tegemoet komen aan je eigen behoeften. Het gaat over de oude behoefte die je al sinds je een kleine baby hebt aan iets van zoete voeding waardoor je je fijn voelt. Het gaat over het recht hebben op een beloning, zo na een dag hard werken en vol verplichtingen. Het gaat over de wilskrachtbatterij die aan het einde van de dag op is. Het gaat over de leegte die je kan ervaren na een dag vol aandacht voor de buitenwereld.

Wat ga je doen als je ineens alleen bent met jezelf? Wat doe je met de stilte die dan ontstaat, en de gedachten die zich aandienen, de gevoelens die opkomen? Leun je achterover of kom je overeind om wat te eten te nemen, de televisie aan te zetten of een vriendin te bellen?

Wanneer ga je naar bed met een voldaan gevoel? Wat doe je het liefst als je alleen met jezelf bent? Blijf een keer even zitten en laat alles opkomen en zie het weer verdwijnen. Kijk met vol bewustzijn naar wat zich aandient. Inclusief de lichamelijke onrust die kan ontstaan. Inclusief de behoefte daar een eind aan te maken en op te staan om iets te doen.

Het zijn gewoon gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties die komen en gaan.

 En iets in jou dat gewend is om daar gehoor aan te geven … mee te gaan in de gedachtenstroom, de gevoelens en rechtvaardigingen, overtuigingen …

Maar je kan het ook niet doen. Even.