Katan

Nu hebben we weer een nieuw boek van Martijn Katan, oud hoogleraar voedingsleer. Mythen over brood, melk, eieren, superfoods en wat al niet. Hij heeft een enorm plezier in het onderuit halen van de claims van de gezondheidsgoeroe’s en de meeste mensen lachen graag met hem mee: “Zie je wel – al die aanstellerij over gluten en lactose allergieën, nieuwlichterijen als superfoods en cocosolie, ik wist het wel: ik eet gewoon wat ik at, dat is helemaal prima!”

Melk

Latenmilk_glass_nd09_310_0 we er één uitlichten: melk. Dat vind ik zelf een lastige. Voor het gemak neem ik zelf vooral soja (wat ook zo zijn bezwaren kent) en weinig koemelk. Alleen in de cappuccino, en dan liefst mager. Nu ik steeds vaker gevraagd wordt hoe het nu precies zit met bepaalde voedingsmiddelen ben ik genoodzaakt ook echt te weten wat waar is en wat onzin. En de ellende is dat de uitspraken van artsen, wetenschappers en andere voedingsdeskundigen nogal uiteenlopen.

 

Wat zegt Chris Verburg, arts en de man van de Voedselzandloper? Zijn conclusie: melk is niet gezond voor mensen. De redenatie is dat melk is voor de kalveren die daarvan moeten groeien, en dat juist deze eigenschap van melk (groeihormonen) niet gezond is voor mensen om dat het ook datgene doet groeien wat wij niet willen, zoals kankers. Zijn hele verhaal komt overigens uiteindelijk neer op: eet gezond en vooral ook matig zodat je het lichaam in goede conditie houdt maar niet aanzet tot overproductie van wat dan ook, dan is het risico op het vroeg ontstaan van ouderdomsziekten veel kleiner.

Lariekoek zegt Katan: het is zo weinig groeihormoon dat je er duizenden liters van moet drinken om daar last van te krijgen. En bovendien het is ook gezond: het bevat Calcium, eiwitten en vitamine B12. Hij stelt wel dat in volle melk veel verzadigd vet zit dat je cholesterol verhoogt en daarmee de kans op een hartinfarct. Hij adviseert dan ook om één of twee glazen magere melk of magere yoghurt per dag te nemen.

Ayurveda

Ik heb het ook voorgelegd aan het Indiaas artsenechtpaar dat bij ons op bezoek was. Zij zijn behalve in Westerse medicijnen ook in Ayurvedische gezondheid gespecialiseerd. De hele aanpak is daarmee meer gericht op preventie door ondermeer gezond eten en yoga. De hormonen zijn het probleem niet stellen de Indiase artsen: het zijn de antibiotica die worden toegediend aan de dieren die ongezond zijn. Het beste wat je kan doen: neem een koe en zorg voor je eigen melk! Iets wat ik tot mijn verbazing inderdaad meemaakte bij de mensen waar wij onlangs logeerden in Poona.

En het melkvet dan? In India maken ze van het melkvet ghee: dat is boter waaruit de melkbestanddelen zijn verwijderd. Het kan gebruikt worden als bakvet en wordt toegevoegd aan sommige gerechten. Het melkvet bevat ook goede voedingsstoffen zoals essentiële vetzuren en vitamine K. En door het bewerkingsproces zou het effect op het cholesterol juist niet ongunstig zijn, en bovendien is ghee heel goed voor de stofwisseling en wordt vaak gebruikt bij detox-kuren.

Wat te concluderen? Bij gebrek aan een eigen koe kies ik voor af en toe wat biologische magere melk en magere yoghurt. Zodat ik in ieder geval geen antibiotica binnen krijg en weet dat de koeien met mooi weer de wei in kunnen. En de ghee? Daar moet ik nog even over nadenken.