Blog

HomeBlogs en zoGezondheidsraad Richtlijnen goede voeding 2015

Gezondheidsraad Richtlijnen goede voeding 2015

De Gezondheidsraad heeft nieuwe Richtlijnen geformuleerd over wat we wel en niet moeten eten; het meeste is letterlijk overgenomen uit het rapport.

Een aantal dingen die worden genoemd zijn eigenlijk al standaard:

  • Meer plantaardig en minder dierlijk voedsel
  • Voldoende groente en fruit
  • Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis
  • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
  • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
  • Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
  • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachtemargarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën

Of lijken gedateerd:

  • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt

Opvallend zijn vooral de volgende adviezen, letterlijk overgenomen uit het rapport:

  • Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
  • Eet wekelijks peulvruchten
  • Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
  • Drink dagelijks drie koppen thee
  • Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
  • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
  • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag

Link naar het advies van de Gezondheidsraad