Hoe kan ik beter omgaan met de spanning tussen het weten dat afvallen lang gaat duren en hopen dat het snel gaat?

Afvallen is als alle andere veranderingen. Als je iets wilt verwerven dan vergt dat oefenen, tijd investeren en gaat het langzaam.

Of je nu een nieuwe taal leert, viool leert spelen of een goede kok wilt worden. Denken over hoe het zal zijn als je doel bereikt wordt kan inspirerend zijn. Maar wanneer je je huidige situatie vergelijkt met je ideaal dan ben je continu teleurgesteld, gefrustreerd en kan je de neiging hebben om het bijltje er maar bij neer te gooien. Het wordt toch nooit wat!

Met duurzaam afvallen is het niet anders. Stel je voor hoe je je straks voelt: energiek, zin om dingen aan te pakken, je lichaam voelt sterk, je kijkt tevreden in de spiegel – je ziet er goed uit.

En ja dat komt omdat je slanker bent, maar ook simpelweg omdat je gezonder bent, met meer energie, tevreden over wat je bereikt en dat alles zie je ook!

Het gaat dan ook om veel meer dan puur gewichtsverlies. Het gaat om het beter zorgen voor je lichaam, je energieniveau en je geestelijk welzijn. Het gaat ook om meer bewustzijn over waar dat al dan niet gezond eten over gaat, waar het met mate eten over gaat. Over hoe je met eigen impulsen omgaat, waar die door getriggerd worden. Hoe eten rustig kan maken, tevreden kan maken als er sprake is van fysieke of mentale onrust.

Het nu volhouden is lastig, vanwege de tijd die het kost, en omdat je het gevoel kan hebben tegen de stroom in te roeien – zeker als je met anderen bent die hier niet mee bezig zijn! Het kan voelen als afzien, als je dingen ontzeggen, als iets dat alleen maar energie kost.

Vraag is dus hoe jij voor jezelf de weg naar het doel zo leuk mogelijk maakt!

Vraag je af: straks als ik het gewicht en de conditie heb die ik wil: Wat eet ik dan? Wat drink ik dan? Wat doe ik dan aan sport? Wat doe ik verder voor mijn plezier? Waar word ik blij van? Wat is dan mijn dagritme? Hoe voel ik me?

En bekijk wat je nu kan doen om je zo te voelen? Wat helpt jou? Word je blij van wandelen, sporten, alleen of met vrienden? Heb je zin om iets te kopen wat je goed staat? Wil je investeren in gezonder eten en heb je zin in een sapcentrifuge of slow-juicer om te lekkere sappen te maken? Wil je nieuwe dingen leren maken uit een van de vele echt heel leuke nieuwe kookboeken? Word je blij van vroeger naar bed gaan, met een fijn boek en een kop thee? Of heb je zin in een massage of sauna wat je lichaam helpt ontspannen?

Oftewel, maak het jezelf zo prettig mogelijk. Vraag je af wat jij nu werkelijk nodig hebt, en geef daar wat meer aan toe!